Cum să scapi de grija parcări să te poți bucura în liniște de orașul Cluj-Napoca?
Ai închiriat o mașina în Cluj-Napoca iar acum ai tot orașul la dispoziție? Iată ce trebuie să știi pentru a scăpa de grija parcărilor.
Pentru început trebuie să te pregătești pentru un trafic aglomerat mai ales în orele de vârf. Tranzitarea orașului poate să fie anevoioasă mai ales pentru un turist sau o persoană din afara orașului care nu-ș cunoaște bine destinația și străduțele lăturalnice care i-ar facilita deplasare.
- Parcarea la cazare
Marea majoritatea unităților de cazare oferă parcare vizitatorilor. Locurile de parcare sunt obligatorii pentru acestea, conform legii. Daca ești cu mașina, poți găsi relativ ușor o pensiune sau un hotel care are parcarea liberă. În Cluj Napoca, unitățile de cazare dispun de parcare exterioară, în fața unității sau parcări interioare, unele fiind chiar acoperite.
Accesând CazareClujNapoca.ro poți alege unitatea de cazare dorită și în funcție de tipul parcării disponibile cu ajutorul filtrelor predestinate.
- Parcarea în apropierea obiectivelor turistice
Orașul Cluj-Napoca are numeroase obiective turistice care nu trebuie ratate. Între principalele atracții din centrul acestuia se numără:
- Biserica Romano-Catolică "Sfântul Mihail" - unul dintre cele mai frumoase monumente în stil gotic ale Transilvaniei, construită în perioada 1350-1487;
- Muzeul de Arta - se află în clădirea Palatul Banffy un important edificiu baroc din Cluj-Napoca;
- Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei - a fost înființat în 1859 și cuprinde un bogat patrimoniu cu piese din istoria Transilvaniei;
- Muzeul Etnografic al Transilvaniei – aici este oferit vizitatorilor un adevărat tablou real al culturii materiale și spirituale a populației din Transilvania.
- Casa Memorială „Matei Corvin” - sau “Casa Mehffy” este o cădire de factură orășenească în stil gotic din secolul al XV-lea. În aceasta casa a hanul orașului Cluj din acea vreme și tot aici s-a născut Matei Corvin, fiul marelui voievod al Transilvaniei, Ioan de Hunedoara.
Pe lângă toate aceste sunt presărate numeroase restaurante și cafenele care să te ajute să te relaxezi într-o ambianță plăcută.
Pentru vizitarea acestor obiective administrația publică pune de la dispoziția șoferilor 2 parking-uri. Primul este parking Unirii situat lângă Biserica Romano-Catolică "Sfântul Mihail" în piața Unirii iar un al 2 lea este parking Primărie situat pe strada Republicii, în zona Casei de Cultură a Studenților.
Plata se va face la automatul de tichete.
- la intrare: eliberator tichete/cititor card vizitatori
- la ieșire: casă automată de plată (cititor de tichete/card)
Casele automate de plată permit plata cu bancnote și/sau monede. Utilizatorul are obligația de a păstra tichetul, în baza căruia se va efectua plata. Nu puteți părăsi parcarea decât după achitarea taxei la casa automată de plată, situată la parterul parkingului. Achitarea taxei se face la sfârșitul perioadei de staționare, înainte de urcarea în autoturism, utilizatorul având obligația de a părăsi incinta parcării în 10 minute de la efectuarea plății.
Printre alte atracții ale orașului se numără și cele naturale:
- Grădina Botanică Alexandru Borza - situată pe strada Republicii nr. 42 ea este pata verde din inima Clujului un loc plin de la specii de plante și arbori specifici zonei noastre, pană la plante exotice precum palmieri sau alte plante tropicale.
- Lacul Chios și parcul Central „Simion Bărnuțiu” – ideal pentru o plimbare prin parc sau chiar una cu barca pe lac, în jurul insulei pentru care de câțiva ani este casa numeroaselor rațe sălbatice.
În zonele acestor obiective sunt disponibile parcări în regim de plată orară. De reținut este că aceste parcări sunt împărțite în zona 1 și zona 2 în funcție de locație.
Taxa de parcare se poate achita prin:
Tichete de parcare răzuibile procurate din rețeaua de distribuție semnalizată. Acestea sunt tipărite în regim de securitate și înseriate în regim special. În funcție de perioadă de taxare, tichetele răzuibile au culori diferite, astfel: portocaliu – valabil 30 de minute în zona I/valabil 1 oră zona II, gri – valabil 1 oră zona I/2 ore zona II, galben – valabil 2 ore zona I/4 ore zona II
Tichete de parcare eliberate de aparatele de taxare automată (PCM) sau plata prin mesaj text (sms) la numărul 7420 valabil în Vodafone, Orange, Telekom Mobile România, Digi Mobil.